De verschillende soorten encoders en hun functie

encoders

Maakt jouw bedrijf ook al gebruik van encoders, of zegt de term je tot nu toe vrij weinig? Een encoder is een type sensor welke wordt gebruikt voor het meten van een hoekverdraaiing, het toerental of een lineaire positie te achterhalen. Het is dus eigenlijk simpelweg een elektronisch communicatie apparaat welke een controller bestuurt. Je kunt een encoder gebruiken voor het bepalen van een snelheid of het berekenen van het aantal omwentelingen dat een apparaat maakt. Je hebt twee verschillende soorten encoders waar jouw bedrijf tussen kan kiezen, namelijk de absolute en de incrementele encoder. Nu is de vraag: voor welk type encoder gaat jouw bedrijf?

encoders

De absolute encoder en de incrementele encoder

Wanneer je op zoek gaat naar een encoders, zul je merken dat er twee keuzes zijn, namelijk de absolute encoder en de incrementele encoder. Deze zijn net eventjes wat anders van elkaar. Een van de grote verschillen tussen de twee is dat de absolute encoders altijd een exacte hoek van de as aangeven. Deze hoek is ten opzichte van het nulpunt. Wanneer je met een incrementele encoder aan het werk gaat, zul je merken dat deze telt vanaf de vorige positie. Deze moeten bij elk gebruik opnieuw worden ingesteld, en opnieuw worden teruggebracht naar het nulpunt. 

Waar gebruik je welke encoder precies voor?

Een absolute encoder is een encoder die altijd de exacte positie van de as aangeeft. Wanneer je deze omwentelt, begint de encoder-as weer op nul. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een single-turn encoder, welke informatie over de positie geven in 360º. Een incrementele encoder daarentegen geeft een pulstrein af bij een draaiing. Deze pulsen worden opgeteld, en vervolgens omgezet naar een bepaalde rotatiehoek (ook wel een translatie-afstand genoemd). Wanneer je deze twee pulstreinen gebruikt welke in 90º zijn verschoven, kun je de draairichting van de elektra achterhalen.