gerechtsdeurwaarder inschakelen in het uiterste geval

Gerechtsdeurwaarder inschakelen

Een gerechtsdeurwaarder inschakelen kan soms de enige oplossing zijn. Het is erg vervelend als je te maken hebt met iemand die de rekening niet op tijd of niet betaalt. Als je al enige herinneringen en aanmaningen hebt verstuurd, het incassobureau hebt ingeschakeld en er gebeurt nog niks, dan kan het nodig zijn om een gerechtsdeurwaarder in te stellen. Vaak is er al een heel proces aan vooraf gegaan voordat het zover komt dat er een deurwaarder moet langskomen. Deze deurwaarder heeft het recht beslag te leggen op de inboedel en op het inkomen.

Gerechtsdeurwaarder inschakelen

Een gerechtsdeurwaarder inschakelen: wat gebeurt er dan?

Wanneer een deurwaarder beslag legt op de inboedel, dan wordt dit boedelbeslag genoemd. Wanneer in dit geval de rekening niet wordt betaald, dan kan de deurwaarder besluiten om de inboedel openbaar te verkopen. De opbrengst van deze spullen wordt van je openstaande schuld afgetrokken. Wanneer je loon in beslag wordt genomen, loopt het iets anders. Er worden geen spullen verkocht, maar er wordt in dit geval één keer of herhaaldelijk een bedrag ingehouden op je loon of je uitkering. De werkgever of de uitkeringsinstantie mag dit niet weigeren.

De kosten voor het werk wat de deurwaarder doet, zijn ook voor de schuldenaar. Een deurwaarder kan ook een dagvaarding uitreiken. De schuldenaar ontvangt dan een brief waarin hij of zij voor de rechter wordt gedaagd, samen met de datum en het tijdstip waarin hij of zij bij de rechtbank wordt verwacht. In dit geval gaat het dus om een rechtszaak. De deurwaarder verklaart onder ede dat de dagvaarding is achtergelaten en de debiteur kan hier niet onderuit komen.

Deurwaarders vormen maar een kleine beroepsgroep

Deurwaarders vormen een relatief kleine beroepsgroep die in het rechtssysteem toch erg belangrijk is. Gerechtsdeurwaarders kunnen helpen bij rechtszaken, kunnen advies geven in huurzaken en ook in arbeidszaken. De deurwaarders mogen als enigen deurwaardersakten uitbrengen. Zij zijn de enige autoriteit die dit kan doen. Iedereen kan een deurwaarder inschakelen als het gaat om het incasseren van vorderingen, voor hulp op het gebied van recht, voor het opstellen van akten, contracten en processen verbaal van constatering. Ook voor taxaties en inventariseringen kun je terecht bij een deurwaarder. Wanneer je dus niet meer weet hoe je wanbetaler moet aanpakken, dan kan een uiterste oplossing een deurwaarder zijn. Deze kan jou professioneel helpen om ervoor te zorgen dat de rekening wordt voldaan.