Tips voor het voordelig rijden van een auto

Nu de huidige benzine- en dieselprijzen een toppunt hebben bereikt kijken steeds meer mensen naar hoe ze voordelig kunnen rijden. Een van de manieren om voordeliger te rijden is door een auto te gaan leasen. Wanneer je een auto least komen er een aantal dingen bij kijken. In dit artikel bespreken we wat leasen is en hoe je er in aanmerking voor komt!

Leasen, wat is dat?

Wanneer je een auto least, heb je eigenlijk een auto in bruikleen. Een lease werkt hetzelfde als een lening dus. Maar bij een lease zal je geen geld ontvangen die je te leen hebt, maar een auto. 

Bij het leasen van een auto zit niet alleen de auto. Het contract dat je aangaat is inclusief de autoverzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto. Dit is dus veel voordelig dan wanneer je zelf een auto koopt, zelf de autoverzekering moet betalen, zelf de wegenbelasting betaalt en zelf dokt voor het onderhoud. Wanneer je een auto wilt leasen zijn er twee opties die je kan nemen. Je kan de auto zakelijk leasen of je kan de auto particulier leasen.

Natuurlijk moet er net zoals bij een lening, ook een maandelijks termijnbedrag betaalt worden wanneer je een auto least. Dit termijnbedrag betreft al het bovenstaande wat we besproken hebben. Als een termijnbedrag berekend wordt, bijvoorbeeld zoals een financial lease berekenen, dan kunnen er een aantal factoren zijn waardoor het termijnbedrag kan variëren. Een van de grootste factoren die het termijnbedrag beïnvloed is het aantal kilometers dat de auto mag rijden. 

Wanneer je een lease contract aangaat bespreek je met de dealer hoeveel kilometers er gereden mogen worden met de auto. Hoe meer kilometers er gereden mogen worden, hoe hoger het termijnbedrag zal zijn.

Verder heeft ook het soort auto veel invloed op het termijnbedrag. Een audi financial lease zal namelijk meer kosten dan een hyundai financial lease. Dit komt doordat europese auto’s veel verschillen van aziatische auto’s. Niet alleen zijn europese auto’s vaak zwaarder dan aziatische auto’s, ook de onderdelen van de auto’s zijn duurder dan die van aziatische auto’s. Hierdoor is alles wat binnen de lease van een audi valt duurder voor de dealer dan alles voor een hyundai lease.

Particulier leasen of zakelijk leasen?

De twee meest bekende opties om te leasen zijn de particuliere lease en de zakelijke lease zoals we al eerder hebben benoemd. De twee leasecontracten zijn vrij verschillend van elkaar in het aangaan van het contract en het gebruik van de auto. Laten we eerst kijken naar hoe een particuliere lease in elkaar zit.

Om een particuliere lease te krijgen moet je net zoals bij een lening kunnen aantonen dat je een vast inkomen hebt. Dit betekent dat je een werkgevers verklaring nodig hebt die aangeeft dat je vast in dienst bent of vast in dienst blijft. Verder wordt er ook een BKR check gedaan. Je BKR geeft aan of je schulden hebt of niet. Een positief BKR toont aan dat je een schuld hebt. Er wordt niet aangegeven wat de hoogte van je schuld is. Een negatief BKR geeft dus aan dat je geen schuld hebt.

In tegenstelling tot een particuliere lease wordt een financial lease niet alleen door jezelf aangegaan, maar ook door je werkgever. Die is verantwoordelijk voor alles rondom de lease. In ruil hiervoor krijg je geen reiskosten vergoeding en kan er een bedrag op je loon ingehouden worden.