Ooit gehoord van de procesindustrie? Misschien ben je er wel werkzaam in, maar je hebt er sowieso een keer mee te maken gekregen, direct of indirect. Het is natuurlijk een beetje een abstracte term, dus vaak heb je niet eens door dat een bepaalde branche deel uitmaakt van deze industrie. Laten we er eens dieper in duiken.

Wat is de procesindustrie?

Alles wat te maken heeft met het op industriële schaal vervaardigen van producten, vaak met behulp van chemische, biochemische, mechanische en/of fysische processen, valt onder de procesindustrie. Het wordt ook vaak gekenmerkt door een enorme, grootschalige automatisering (waar dingen als ERP software voor nodig zijn) en meerdere deelbewerkingen.

Denk bijvoorbeeld aan het maken van een auto, een goed voorbeeld van de procesindustrie. Eerst wordt het skelet van de auto in elkaar gezet. Dan komt er van alles in. Er moet bekleding gemaakt worden, banden, er moet een behuizing gemaakt worden, een motor, er moet van alles gebeuren voordat daar echt een auto staat. Dat noem je deelbewerkingen; een proces onderverdelen in allemaal kleine stukjes die afzonderlijk van elkaar uitgevoerd worden en aan het eind een geheel vormen. Kenmerkend, dus, voor de procesindustrie.

Waar zie je de procesindustrie nog meer?

Een ander woord voor de procesindustrie is de maakindustrie. Haal die twee dingen dus niet door elkaar, het betekent precies hetzelfde. Maar wat zijn nou nog een paar voorbeelden van deze industrie? Voedingsmiddelen, bijvoorbeeld. Waterzuivering, papierfabricage, aardgaswinning, noem maar op. De procesindustrie is overal en wordt alsmaar meer geautomatiseerd. Hier wordt vaak, zoals ik al eerder zei, een ERP software voor gebruikt. Dit is essentieel om alle delen van het proces goed te laten verlopen. Het is een computerprogramma dat alle delen van de productie overziet, van het inkopen van de grondstoffen tot aan het managen van personeel. Bij zo’n grootschalige industrie is zo’n technisch hulpmiddel, een soort niet-pratend Jarvis, dus wel heel fijn.

Kijk dus maar eens goed om je heen, of naar je eigen baan, of je niet toevallig in deze maakindustrie werkzaam bent, of mensen kent die er mee bezig zijn. Het is een ontzettend interessante manier van werken, met dingen als deelbewerking en allerlei (technische) hulpmiddelen. Zeker de moeite waar om er verder onderzoek naar te doen.