Bescherm Je Mobiel bij Online Betalingen

Vele banken en andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld, N26, geven je de mogelijkheid om online te betalen of juist een betalingsverzoek te doen. Dit is echter niet helemaal zonder risico. Maar wat zijn nou de dingen waar je rekening mee moet houden als je digitale betalingen doet? Welke risico’s loop je nou eigenlijk? Zijn er nog bepaalde dingen waar je aan moet denken als je een betaalverzoek stuurt? En wat voor dingen kun je nou eigenlijk doen om de laptop of mobiele telefoon waarop je je bankzaken regelt zo goed mogelijk te beschermen? Lees verder om wat meer over deze dingen te weten te komen. Zo ga jij zo veilig mogelijk te werk.

De Risico’s van Online Betalen
Je loopt bij online betalen altijd het risico dat er iemand anders in jouw account kan komen. Ze kunnen, als je systeem niet goed beschermd is, bepaalde spyware op je computer zetten om je gebruikersnaam, wachtwoord en andere gegevens te weten te komen. Ook kunnen ze op andere manieren inbreken op je computer. Ook kun je, als je veel bankzaken via een app op je mobiele telefoon doet, je mobiel en al je gegevens erop kwijtraken. Verder heb je nog de kans dat er iets misgaat tijdens de betaling zelf vanwege een technische storing.

 

Een Goede Virusscan en Antivirus
Natuurlijk weet je wel dat je een goede virusscan op je computer moet hebben om je te beschermen tegen mallware, virussen en spyware, maar wist je dat hetzelfde geldt voor jouw mobiele telefoon? Daar kunnen ze namelijk even makkelijk op inbreken. Zorg er dus voor dat niemand jouw mobiele telefoon van afstand kan hacken door er een goede antivirussoftware op te zetten. Zo zijn ook de bankzaken doet met je telefoon goed beschermd. Een virusscan spoort mogelijke virussen snel op terwijl een antivirus ze kan verwijderen.

Andere Gevaren
Natuurlijk zijn er nog wat andere gevaren als je digitaal met betalingen en bankrekeningen aan de slag gaat. Dit is helemaal het geval als het gaat om een klein apparaat dat je altijd bij je hebt of een laptop die in je rugzak zit. Allereerst kan je mobiele telefoon gemakkelijk kwijtraken of gestolen worden. Zorg er dus allereerst voor dat je nooit standaard je wachtwoord en gebruikersnaam van je bank in je telefoon hebt staan. Mocht je die toch altijd bij de hand willen hebben omdat je bang bent het wachtwoord voor een bepaalde site niet te onthouden, zorg er dan voor dat je al je bankzaken op een online cloud hebt staan. Deze cloud moet dan uiteraard af te sluiten zijn met één enkel wachtwoord dat je weer op een andere plek (liefst in een soort kluis) bewaard. Je hoeft dan maar één wachtwoord te onthouden en hebt een backup voor het geval je hem toch niet meer weet. Noteer de gegevens in je cloud in tekens die alleen jij snapt zodat iemand die je cloud alsnog weet te hacken er geen wijs uit kan worden.

 

Controleer of Alles Klopt
Houd altijd goed in de gaten hoeveel geld er op je rekening staat. Als er minder of juist meer staat dan je dacht, controleer dan of dit wel klopt. Misschien is er vanwege een technische storing of probleem met de software wel te veel of te weinig afgeschreven. Hier kun je maar beter zo vroeg mogelijk bijzijn. Als je nog op tijd bent dan is het meestal nog wel mogelijk om het recht te zetten.