Dubieuze debiteuren voorziening: het helpt

Bedrijven, opgelet! Een nare ervaring gehad met een betaling, waarbij de verstuurde factuur ineens oninbaar bleek? Wees gerust, er is een oplossing! Een oplossing die je als bedrijf beschermt tegen de financiële klap van het missen van een betaling, en die je boekhouding ook nog eens netjes op orde houdt. De voorziening dubieuze debiteuren.

Waarom is zo’n voorziening nodig?

3% van alle verstuurde facturen in Nederland blijken oninbaar te zijn, en dat is op jaarbasis. Er is dus een vrij grote kans dat dit jouw bedrijf een of meerdere keren zal gebeuren. Er zijn verschillende manieren om je hier tegen te wapenen en ervoor te zorgen dat zo’n financiële klap je bedrijf niet ten onder doet gaan. Een daarvan is dus de voorziening dubieuze debiteuren, een extra potje in je boekhouding dat speciaal wordt aangemaakt en bijgehouden (en dus ook opgespaard) om dit soort gevallen te kunnen verhelpen, zonder het eigen vermogen te moeten aanraken. Je verzekerd hiermee dus eigenlijk jezelf, en betaald ‘premie’ aan deze voorziening. 

Ook kan je preventieve maatregelen toepassen. De kredietwaardigheid checken van de mensen met wie je in zee wilt gaan kan erg veel leed voorkomen. Ook kan je bij de Kamer van Koophandel de balansgegevens van je klant opvragen, zodat je eventuele zorgwekkende dingen er dus van tevoren uit kan pikken. Ook is een deel van de betaling van tevoren eisen een goede preventieve maatregel.

Waarom is dit noodzakelijk?

Als geen van deze maatregelen worden getroffen, heb je als bedrijf dus meer kans op wanbetalende debiteuren. Vaak versturen bedrijven dan, ook om hun naam en continuïteit te waarborgen, een herinneringsfactuur. Is er hierna nog steeds geen betaling? Dan komt er vaak een incassobureau aan te pas. Maar dan lijdt je bedrijf waarschijnlijk nog steeds onder de financiele schade, en hierom is de voorziening dubieuze debiteuren alsnog, zelfs met al je preventieve en andere maatregelen, een goed idee. Het is een soort failsafe, een spaarpotje dat er voor zorgt dat je nooit ten onder gaan door een wanbetaler.

Kijk dus, voordat je met iemand in zee gaat, altijd goed naar de kredietwaardigheid. Vraag gegevens op, als dit helpt, en eis eventueel een deel van de betaling van tevoren. Maar de voorziening dubieuze debiteuren is sowieso een goed idee. Bescherm jezelf en je bedrijf.